
افزایش سهم نورد از تولید محصولات فولادی
به گزارش آرتین پولاد: c=”http://www.metalsnews.ir/media/k2/items/cache/aea06b15577040684ffe3a8dfa604914_S.jpg” alt=”افزایش سهم نورد از تولید محصولات فولادی” />
همانطور که در نمودار دیده میشود، روند تولید محصولات نورد گرم شده افزایشی است. از همین رو، به بررسی تاریخچه نورد و انواع آن پرداختهایم.
تاریخچه نورد
دقیقا مشخص نیست که فرآیند نورد چه زمانی اختراع شده است. با این حال و با توجه به شواهد بهدست آمده مشخص شده که حدود ۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در منطقه خاورمیانه و جنوب آسیا اولین کارخانهها از اصول اولیه نورد پیروی میکردند. همچنین طراحیهای اولیهای از غلتکهای نورد، در اوراق به جا مانده از لئوناردو داوینچی، مشاهده شده است.
در سال ۱۵۹۰ میلادی در انگلستان و بلژیک، کارخانههای نورد، در حقیقت برش غلتکی انجام میدادند به این ترتیب که شمش از میان ۲ غلتک عبور داده میشد تا صفحه فولادی تولید شود. در مرحله بعدی از غلتکهای شیاردار و برشی استفاده شده بود تا صفحه به تسمه تبدیل شود که سپس با برش، در بشکهسازی مورد استفاده میگرفتند.
برخی از نوشتههای اولیه که در آنها از نورد کردن صفحه و میله فولادی سخن به میان آمده به سال ۱۷۶۱ میلادی باز میگردد. در سال ۱۷۵۹، یک پتنت در رابطه با نورد کردن فلزات به نام توماس بلاکلی در انگلستان ثبت شد. همچنین در سال ۱۷۶۶ نیز پتنت دیگری به نام ریچارد فورد ثبت شد که در آن برای نخستین بار از نورد متوالی نام برده شده بود.در این روش که برای نورد گرم مفتول بهکار میرفت، سرعت هر یک از غلتکها با توجه به خواص دلخواه در محصول نهایی، قابل تغییر است.
سرآغاز نورد پیشرفته در سال ۱۷۸۳ بود که جهشی در فرآیند نورد اتفاق افتاد. در این سال با تلاشهای هنری کورت در کارخانه فاتلی آیرن از غلتکهای شیاردار برای نورد کردن شمش استفاده شد. این طراحی جدید سبب شد میزان تولید کارخانههای نورد تا ۱۵ برابر افزایش یابد. با این که کورت نخستین کسی نبود که از غلتک شیاردار استفاده کرد، اما اولین کسی بود که از این فرآیند برای تولید و شکلدهی قطعات آهنی مختلف کمک گرفت؛ به همین دلیل، به او لقب «پدر نورد مدرن» دادند.
در ۱۸۲۰ نخستین کارخانه تولید ریل راهآهن با استفاده از نورد، توسط جان بریکنشا ساخته شد. وی توانست ریلهایی به طول ۴٫۵ تا ۵٫۵ متر تولید کند. با پیشرفت تکنولوژی نورد، اندازه غلتکها و محصولاتی که تحت نورد قرار میگرفتند، به سرعت افزایش یافت بهطوری که در ۱۸۵۳، نورد ۳ غلتکی، برای مقاطع سنگین به کار رفت.
انواع نورد
با توجه به دمای قطعه در حال نورد، این فرآیند به ۲ دسته کلی گرم و سرد تقسیم میشود:
در نورد گرم، دمای قطعه بالاتر از دمای تبلور مجدد فلز است. طی این فرآیند، دانهها که درطول فرآیند نورد تغییر شکل میدهند، دچار تبلور مجدد نیز میشوند و همین موضوع از سخت شدن فلز جلوگیری میکند. قطعهای که تحت نورد گرم قرار میگیرد، تنش پسماند کمی دارد.
دمای فرآیند نورد سرد کمتر از دمای تبلور ماده است. بهطور معمول، نورد سرد در دمای اتاق انجام میشود. هدف از انجام آن، علاوه بر شکلدهی قطعه، افزایش استحکام و سختی آن است.
منبع: اخبار فلزات