ضرورت قیمت‌گذاری وعرضه همه تولیدات کارخانه‌های فولاد در بورس

به گزارش آرتین پولاد: معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت ضمن اشاره به تاکید وزارت صمت بر عرضه محصولات در بورس کالا، علت این تاکید را بهره‌مندی شرکت‌های تولیدکننده فولاد از مزایای بورس عنوان کرده و اعلام کرد که در همین راستا باید کل تولید کارخانجات فولاد در بورس قیمت‌گذاری و عرضه شود.

معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت ضمن اشاره به تاکید وزارت صمت بر عرضه محصولات در بورس کالا، علت این تاکید را بهره‌مندی شرکت‌های تولیدکننده فولاد از مزایای بورس عنوان کرده و اعلام کرد که در همین راستا باید کل تولید کارخانجات فولاد در بورس قیمت‌گذاری و عرضه شود. مهدی صادقی‌نیارکی در یک برنامه تلویزیونی با موضوع روند عرضه ورق لوله و پروفیل در بورس کالا، با بیان اینکه قیمت کالاهای عرضه شده در بورس، تابع مکانیسم‌های قیمت جهانی است، اظهار کرد: بنابراین نمی‌توان با عرضه کم و وجود تقاضای زیاد، قیمت را ذیل قیمت جهانی تعیین کرده و مدعی کشف قیمت باشیم و خارج از بورس با هر قیمتی که مورد نظر است عرضه را انجام دهیم. معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت)، ضمن اشاره به اینکه اصلاح این روند در دستور کار معاونت امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده و مطمئناً این موضوع و فرآیند موجود ساماندهی می‌شود.
تامین مواداولیه فولاد بایستی حتما ذیل سامانه بهین‌یاب و بر اساس سهمیه‌هایی که مستند بر صورت‌های مالی حسابرسی شده است؛ انجام شود. همچنین کل تقاضا باید از طریق بورس باشد و همه تولیدکنندگان فولاد نیز مکلف هستند تمام عرضه خود را از طریق بورس انجام دهند. وی افزود: افرادی که بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور در بورس، عرضه را انجام ندهند؛ ورق گرم برای تبدیل به ورق سرد به آن‌ها تحویل نخواهد شد و واحدهایی که ورق گرم خود را به بورس عرضه نکنند، به آن‌ها نیز اسلب تعلق نخواهد گرفت.
معاون امور صنایع وزارت صمت با اشاره به اینکه حدود سه ماه است که مسئولیت عرضه و تقاضای ورق فولادی به معاونت امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شده است، گفت: باتوجه به اینکه باید میزان عرضه و تقاضا با هم دیده شوند، نمی‌شود که از مجموعه فولادسازان فقط یک شرکت محصول خود را آن هم با درصد پایین در بورس عرضه کند و برای تقاضای بالا در بورس کشف قیمت شده و تحت عنوان مچینگ خارج از این چارچوب محصولات فروخته شود. اطلاعات مربوط به روند عرضه به شکل مچینگ از شرکت فولاد مبارکه دریافت شده است. همکاری خوبی از سوی این شرکت در روند عرضه و تقاضا شکل گرفته است. این مقام مسئول در وزارت صمت با اعلام اینکه در حال حاضر حدود ۴۳۰ واحد از طریق مچینگ خرید می‌کنند که اصلا عضو سامانه بهین‌یاب هم نیستند، گفت: به عبارتی از مجموع ۱۰۶۶ واحدی که ورق دریافت می‌کنند، حدود ۶۰۰ واحد در بهین‌یاب بوده و الباقی فاقد کد بهین‌یاب هستند. این در حالی است که همه این واحدها باید کد بهین‌یاب دریافت می‌کردند. از زمانی که برنامه ساماندهی آغاز شده است، بیش از ۳۰۰ واحد فاقد کد را موفق شدیم که وارد مدار بهین‌یاب کنیم. صادقی نیارکی تصریح کرد: در بخش عرضه متاسفانه همه فولادسازان عرضه خود را به طور کامل انجام نمی‌دهند و شرکت فولاد مبارکه نیز بخشی از تولیدات فولاد خود را در بورس عرضه نموده است.
از سوی دیگر تقاضاست که با این عرضه کم مواجه شده و به اسم کشف قیمت و رقابتی شدن قیمت‌ها و خارج از بورس با مدل‌های خاصی محصول به فروش رسیده است. در همین رابطه، اوایل شهریور ماه، محمدرضا کلامی-دبیر ستاد تنظیم بازار کشور- ضمن تاکید براینکه قیمت فولاد نیاز به شفاف سازی دارد و زمانی که تصمیم گرفته می‌شود که فولاد در بورس کالا عرضه شود، قطعا مهم‌ترین اولویت ما کنترل زنجیره و عرضه قطعی و الزامی آن در بورس کالا است، اعلام کرد که مقادیر تعیین شده برای شرکت‌های فولادی جهت عرضه بورس محقق نمی‌شده و این به تعادل در عرضه و تقاضا آسیب وارد کرده است؛ لذا در همین راستا با توجه به تاکید سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت، تیم ویژه‌ای در این رابطه تعیین شده که در قالب یک کمیته مشترک با حضور نمایندگان دادستانی کل کشور، تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و سایر دستگاه‌های نظارتی به صورت هفتگی مقادیر عرضه شرکت‌های فولادی در بورس کالا را کنترل می‌کنند و هر واحدی که از مقادیر تعیین شده برای عرضه تخطی داشته باشد، حتما اعمال قانون می‌شود.
«املاک» رونق بخش
بازار فرعی بورس کالا
آرام آرام با گسترش عرضه و معامله املاک، رینگ املاک و مستغلات در دل بازار فرعی بورس کالا درحال رونق گرفتن است. این رونق گام به گام می‌تواند به ایجاد یک بازار قدرتمند مشخص در دل بورس کالا منتهی شود. آن هم در شرایطی که املاک مازاد بانک‌ها و نهادهای دولتی و عمومی بستر قدرتمندی را برای قدرت‌نمایی بیشتر بازار املاک بورس کالا ایجاد خواهد کرد.
به‌نظر می‌رسد از این ایده توسط بخش‌های دولتی و عمومی استقبال شود. محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی به حمایت تمام قد از عرضه املاک در بورس کالا پرداخت و از برنامه‌های این وزارتخانه برای بهره‌گیری از ابزارهای مالی نوین بورس کالا در حوزه مسکن شامل اوراق سلف موازی استاندارد، انتشار اوراق خرید دین مصالح ساختمانی، صندوق‌های املاک و مستغلات، راه‌اندازی بازار تهاتری ملک و تابلوی مصالح خبر داد.
وی اشاره کرد که اوراق سلف موازی استاندارد مسکن دارای مزایا و کارکردهای متعددی است که ازجمله آنها، امکان تامین مالی برای فعالان ساخت‌وساز و اطمینان از فروش، امکان خرید مسکن پیش از ساخت در یک بازار رسمی برای خانوارها، دسترسی به انجام معاملات از سراسر کشور، امکان سرمایه‌گذاری به‌صورت متری در مسکن و تضمین اجرای تعهدات سازندگان توسط شرکت بورس کالا بوده است که خرید مسکن پیش از ساخت در بازار رسمی و امکان خرید متراژهای متفاوت از واحدهای مسکونی، ریسک افزایش قیمت مسکن را برای افرادی که توان خرید واحد مسکونی کامل را ندارند، پوشش خواهد داد.
مزایای انتشار این اوراق برای سازندگان تامین مالی پروژه‌ها و همچنین اطمینان از فروش واحدهای در دست تولید آنهاست و به نظر می‌رسد جذابیت کافی برای ورود سازندگان به این بازار وجود دارد. مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران نیز از فراهم شدن امکان حراج الکترونیکی در بورس کالا خبر داد و گفت این موضوع باعث شفاف‌تر شدن فروش خواهد شد. جواد فلاح گفت: روز چهارشنبه هفته گذشته اولین تجربه معامله املاک مازاد بانک‌ها در بورس کالا رقم خورد و ما این انتظار را داریم که سایر بانک‌ها هم با این جریان همسو شده و از این مکانیزم شفاف در تابلوی بورس کالا برای عرضه املاک مازاد خود بهره ببرند تا از روش‌های سنتی دادوستدهای این املاک که به شکل مزایده و به اصطلاح باز کردن پاکت و اعلام برندگان مزایده انجام می‌شد، به سمت نورافکن شفافیتی که در سایه این بازار فراهم شده حرکت کنند.
از این راه خریداران قادر خواهند بود بدون نگرانی از شرایط معامله، در یک سیستم منصفانه و شفاف به رقابت و خرید بپردازند. درکنار این عوامل بر تضامینی که بورس کالا از عرضه‌کننده دریافت می‌کند و مبایعه‌نامه‌ای که روی سایت بورس کالا به همراه گزارش کارشناس رسمی دادگستری که در قسمت اطلاعیه عرضه منتشر می‌شود، می‌توان تکیه کرد درحالی که در مزایده‌های سنتی منتشر نمی‌شوند.
بنابراین اگر بتوانیم بازاری متمرکز برای اموال مازاد بانک‌ها روی تابلوی بورس ایجاد کنیم، هزینه دسترسی و جست‌وجوی اطلاعات نیز کاهش می‌یابد و می‌توانیم به اهدافی که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده است دست یابیم.