رکورد شکنی قیمت فولاد در بورس تا کجا میرود؟
ازار فلزات اساسی در هفتههای اخیر رونق قابل ملاحظه داشته، از یک سو ذخیره این فلزات در بورسهای بزرگ فلز کاهش یافته و از سوی دیگر انتظار میرود مصرف آنها در چین افزایش یابد.
روند معاملات محصولات فولادی در بورس کالا از ابتدای امسال تا نشان میدهد، همسو با افزایش تقاضا قیمت انواع محصولات فولادی با افزایش معنیداری به بالاترین سطح در یکسال اخیر رسیده است.
از جمله تعدیل قابل تامل در این زمینه رشد قیمت انواع ورق فولادی در تالار معاملات فولادی و معدنی بورس کالا است.
آمار معاملات صورت گرفته از ابتدای اسال تاکنون نشان میدهد، ورق گرم B شرکت فولاد مبارکه بر اساس قرارداد سلف در تاریخ ۲۳ مرداد ماه امسال به قیمت هر کیلو ۲۴۱۷۵ ریال معامله شده است، این در حالی است که این کالا در خرداد ماه سال جاری به قیمت ۱۹۱۴۹ ریال به ازای هر کیلو در قراردادهای سلف فروخته میشد. ورق نورد گرم یا به اصطلاح ورق سیاه در صنایع مختلفی همچون ساختمان، تانکر سازی، خودروسازی، مخازن خاص، کشتی سازی و صنایع سنگین فلزی کاربرد دارد .
رشد حدود ۸۰ درصدی قیمت فولاد تنها مختص محصولات پر مصرف شرکت فولاد مبارکه نبوده و میلگرد و تیرآهن را نیز شامل شده است، هر چند که جهش قیمتها در این بخش به اندازه ورق فولادی سیاه نیست.
بر اساس آمار معاملات صورت گرفته در بورس کالا سبد میلگرد مخلوط شرکت ذوب آهن اصفهان بر اساس قرارداد نسیه در اردیبهشت ماه امسال به قیمت هر کیلو ۱۴ هزار و ۷۰۰ ریال معامله شده، در حالی که هم اکنون قیمت این محصول به بیش از ۱۶ هزار و ۱۰۰ ریال برای هر کیلو برای قرارداد های سلف عرضه می شود.
سبد میلگرد و تیر آهن ذوب آهن نیز در معاملات نقدی این محصول به قمیت هر کیلو ۱۹ هزار ریال در مرداد ماه امسال معامله شده در حالیکه قرارداد سلف این محصول در تیرماه به قیمت هر کیلو ۱۷ هزار و ۲۰۰ ریال بسته شده بود.
همچنین قیمت هر کیلو تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ ذوب اهن نیز در حالی اردیبهشت ماه امسال برای قرارداد های سلف به قیمت هر کیلو ۱۶ هزار و ۷۰۰ ریال معامله شده بود که در پایان مرداد ماه امسال قیمت هر کیلو از این کالا به ۲۵ هزار و ۱۱۱ ریال برای قرارداد های سلف فروخته شده است.
اصلی ترین متغیر تاثیر گذار بر قیمت فولاد و به تبع آن محصولات معدنی از جمله مس ،آلومینیوم ،سنگ آهن ،سرب و روی رشد قیمت ها در بازار های جهانی است.
بر اساس پیش بینیها در سال میلادی جاری اقتصاد آمریکا با رشد اقتصادی ۲.۴ درصدی و اقتصاد گروه ۲۰ با رشد ۳ درصدی روبرو خواهند شد.
قیمت مواد خام عمدتاً تحت تاثیر اخبار اقتصادی به ویژه از چین قرار دارد و در این بین برخی کارشناسان با ابراز خوشبینی از چشم انداز رشد اقتصادی کشور چین، تداوم سیاستهای حمایتی دولت این کشور و اجرای برنامه توسعه زیرساخت ها در آمریکا را عامل اصلی به افزایش شدید مصرف فلزات پایه در دنیا معرفی میکنند.
بازار فلزات اساسی در هفتههای اخیر رونق قابل ملاحظه داشته، زیرا از یک سو ذخیره این فلزات در بورسهای بزرگ فلز کاهش یافته و از سوی دیگر انتظار میرود مصرف آنها در چین افزایش یابد.
البته برخی کارشناسان معتقدند، برای تداوم روند افزایش قیمتها به انتشار اخبار مثبت جدید از اقتصاد چین نیاز است. در هفتههای اخیر کاهش نسبی ارزش دلار در برابر یورو و پوند انگلستان یک عامل افزایش قیمت فلزات اساسی بوده است.
در عین حال گزارشهای مربوط به بازار مسکن در چین اهمیت بالایی دارند، زیرا این بخش مصرف کننده بزرگ فلزات اساسی است. اگر آن طور که پیش بینی شده دولت چین از سختگیریها در اعطاء وام بکاهد، زمینه برای رونق بازار فراهم میشود.
در چند هفته اخیر پیش بینی رشد مصرف فلزات اساسی در چین و کاهش عرضه سبب شده قیمت ها به سطوح بالاتر حرکت کنند.
پیش بینی می شود دولت چین در نیمه دوم سال جاری میلادی سخت گیری کمتری در ارایه تسهیلات بانکی خواهد داشت.
دولت چین در یک سال و نیم اخیر برای کاهش بدهی های غیرقابل بازپرداخت، در ارایه تسهیلات سختگیری کرده است. همچنین دولت چین تلاش کرده از میزان مازاد ظرفیت تولید فلزات اساسی بکاهد.
قیمت جهانی فلزات پایه در ماه های آتی تحت تاثیر اخباری همچون زمان و نحوه جدایی انگلستان از اتحادیه اروپا، انتخابات در فرانسه، آلمان، شیلی و چین، سیاست های تجاری و بودجه توسعه زیرساختها در آمریکا و سایر متغیرها قرار گرفته هر چند که وقفه های پیش بینی نشده در عرضه نیز بر قیمت ها تاثیر خواهد داشت.
در بازار معدنی ها نیز طی سال های اخیر کاهش بودجه اکتشاف و استخراج شرکت های معدنی باعث شده میزان ذخایر و عیار سنگ معدن این فلزات با کاهش مواجه باشد. البته حاشیه سود عملیاتی شرکتهای معدنی تحت تاثیر افزایش قیمت نفت، هزینه نیروی کار و حمل و نقل می تواند با تعدیل قابل توجهی مواجه شود.
جدای از وضعیت اقتصاد جهان، برخی عوامل از جمله اعتصاب کارگران معدن، اختلال در تولید کارخانهای، میزان ذخیره فلزات پایه در بورس فلزات لندن، مازاد عرضه و غیره می تواند بر قیمت ها تاثیر گذار باشند.
طی دو روز گذشته انتشار برخی گزارش های منفی از اقتصاد آمریکا و سخنانی که جانت یلن، رییس بانک مرکزی آمریکا در نشست بانک داران در جکسون هول بیان کرد منجر به کاهش ارزش دلار در برابر ارزهای عمده جهان شده است.
خانم یلن با اشاره به بهبود شرایط اقتصادی آمریکا به وجود ریسک های مختلف اذعان کرد که برخی کارشناسان در این زمینه پیش بینی می کنند که نرخ های بهره در پایان سال جاری میلادی و نه در ماه آینده افزایش خواهد یافت. افزایش نرخ بهره به رشد ارزش دلار کمک می کند.