طرح فولادی مجلس؛ یکشنبه آینده در دستور کار صحن

به گزارش آرتین پولاد: نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی از تقویت احتمال بررسی طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویکرد اصلاح سیاست‌های تنظیم بازار در صحن علنی مجلس در جلسه روز یکشنبه خبر داد و تصریح کرد: تشکیل کمیته رصد و پایش بازار فولاد مطابق طرح پیشنهادی کمیسیون صنایع می‌تواند به افزایش اختیارات وزیر صمت در جهت کاهش قیمت فولاد منجر شود.

طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد که از سوی نمایندگان کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با رویکرد اصلاح سیاست‌های تنظیم بازار تدوین شده، حدود دو ماه است که در نوبت مطرح شدن در صحن علنی مجلس قرار گرفته، اما در این مدت هر بار که پارلمان کشور تشکیل جلسه می‌دهد، با وجود این که این طرح در دستور کار صحن قرار دارد، اما هیچ‌گاه نوبت به مطرح شدن آن نمی‌رسد؛ با این وجود آن‌طور که نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس به ما خبر داده است، احتمال دارد طرح فولادی کمیسیون صنایع در جلسه علنی یکشنبه آینده مجلس شورای اسلامی یعنی ۲۱ دی‌ماه از سوی نمایندگان خانه ملت بررسی شود.
علی جدی در این‌باره در توضیح بیشتر به خبرنگار فولادبان گفت: به احتمال قوی، طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، یکشنبه هفته آینده در صحن علنی مجلس بررسی می‌شود. در دو ماه گذشته نیز بررسی لوایح اولویت‌دار در صحن مجلس دیگر که بعضا دو فوریتی بودند، مانع از بررسی این طرح شد، ولی آن‌طور که ما خبر داریم، طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد جزو اولویت‌های اصلی جلسه یکشنبه آینده صحن قرار گرفته است.
وی درباره ویژگی‌های طرح فولادی مجلس و تفاوت آن با شیوه‌نامه اخیر دولت توضیح داد: این دو طرح مشترکاتی مانند عرضه محصولات فولادی در بورس کالا دارند، اما بخش‌های متفاوتی مانند لزوم تشکیل کمیته رصد و پایش بازار فولاد در طرح مجلس وجود دارد که در شیوه‌نامه دولت وجود ندارد.
نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره مبنای قیمت‌گذاری محصولات فولادی در طرح پیشنهادی این کمیسیون نیز عنوان کرد: نظر نمایندگان کمیسیون صنایع این است که کشف قیمت فولاد براساس فرآیند عرضه و تقاضا در بورس کالا انجام شود و بنابراین مبنای قیمتی مشخصی در این طرح پیشنهاد نشده است.
جدی درباره نگرانی‌های اخیر برخی نمایندگان مجلس نسبت به افزایش قیمت فولاد در بازار داخلی نیز توضیح داد: وقتی عرضه خارج از بورس ممنوع باشد و کشف قیمت در بورس کالا انجام شود، نرخ محصولات فولادی هم مطابق قیمت‌های بورس خواهد بود و نه قیمت‌های بالاتر؛ در این شرایط اگر سیر قیمت‌ها افزایشی باشد، طبیعتا محصولات عرضه‌شده خریداری نخواهد داشت و به این ترتیب، به طور خودکار قیمت‌ها تعدیل می‌شود. این راهکاری است که برای کاهش قیمت فولاد در طرح کمیسیون صنایع نیز پیشنهاد شده است.
وی البته رشد قیمت فولاد در بازارهای جهانی را از جمله عوامل افزایش نرخ محصولات فولادی در بازار داخلی کشور در هفته‌های گذشته دانست و گفت: بخشی از افزایش قیمت محصولات فولادی در چند هفته اخیر تابع رشد قیمت‌های جهانی بوده و بخشی دیگر نیز ناشی از مقاومت‌های فولادسازان در برابر اجرای شیوه‌نامه است که این مساله نیز به رشد قیمت محصولات فولادی در بازار داخلی کشور دامن زده است.
نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره اظهارات اخیر رئیس کمیسیون عمران پیرامون لزوم افزایش اختیارات وزیر صمت برای کاهش قیمت فولاد هم توضیح داد: در طرح پیشنهادی مجلس، تشکیل کمیته رصد و پایش بازار فولاد پیش‌بینی شده و قرار است رئیس این کمیته وزیر صنعت، معدن و تجارت باشد و با توجه به ابزارهای حمایتی در نظر گرفته شده در این کمیته، تشکیل آن می‌تواند به افزایش اختیارات وزیر صمت برای کاهش قیمت فولاد کمک کند.
گفتنی است؛ با گذشت سه ماه از ارائه طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد کمیسیون صنایع مجلس و در حالی که حدود دو ماه است نسخه نهایی این طرح در نوبت مطرح شدن در صحن علنی مجلس قرار دارد، هنوز طرح فولادی کمیسیون مجلس مورد بررسی نمایندگان در صحن علنی قرار نگرفته است.
این در حالی است که برخی فعالان بازار فولاد کشور معتقدند که تاخیر در بررسی این طرح موجب تداوم وجود برخی رانت‌های چند هزار میلیاردی در زنجیره فولاد کشور خواهد شد. در این میان باید توجه داشت که براساس آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، هرگاه یک کمیسیون همراه با گزارش، پیشنهادهایی برای تصویب به مجلس ارائه کند، موضوع با رعایت مفاد آیین‌نامه داخلی باید حداکثر تا دو هفته بعد در دستور کار قرار گیرد.