گزارش هفتگی بازار های فولاد – گزارش هفته ۴۳ سال ۲۰۱۷ ( شماره ۴۰۰)

سنگ آهن
آرتین پولاد:   قیمت سنگ آهن وارداتی خلوص ۶۲ درصد در چین با رشد قیمت فولاد و بهبود جو بازار، اواسط هفته گذشته از حدود ۶۱ دلار اوایل هفته به نزدیک ۶۳ دلار رسید ولی نهایا تا پایان هفته افت قیمت آن جدی شد و کمتر از ۶۱ دلار هر تن سی اف آر ثبت گردید. افت قیمت در بازارهای فیوچرز فولاد ، جدی تر شدن برنامه های کاهش تولید و افت تقاضای کارخانه ها قیمت این ماده اولیه را در چین نزولی تر کرد و امید به آینده بازار نیست. موجودی سنگ آهن بنادر چین نیز رشد زیادی داشته کمتر از ۵ میلین تن بالا رفته  به ۱۳۶ میلیون تن رسیده است.
در بازار سنگ آهن صادراتی ایران، آخرین قیمت سنگ آهن مگنتیت خلوص ۶۰ درصد با توجه به روند بازار چین حدود یک دلار نوسان رو به پایین داشته ۳۹ دلار هر تن فوب شد. سنگ آهن هماتیت صادراتی ایران نیز حدود ۳۵ دلار هر تن فوب ثبت شد.
 
قراضه
آرتین پولاد: هفته گذشته در بازار واردات قراضه ترکیه قیمت ها اوایل هفته کمی بهبود داشت ولی کارخانه ها سعی داشتند قیمت قراضه را پایین بیاورند و به کمتر از ۳۰۰ دلار برسانند. متوسط قیمت قراضه سنگین کلاس ۱ و۲ خلوص ۲۰-۸۰ وارداتی به ترکیه ۳۰۴ دلار هر تن سی اف آر بود.
در ترکیه بیلت داخلی ۴۹۲ دلار هر تن درب کارخانه بود از این رو خریداران قراضه معامله بیلت در بازار داخلی را ترجیح می دادند. انتظار می رود تا سال نو میلادی بازار قراضه فعالیت زیادی نداشته باشد.
قیمت قراضه سنگین کلاس ۲ صادراتی ژاپن ۲۶۸ تا ۲۷۲ دلار هر تن فوب و در ثبات بود. در جنوب شرق آسیا ۳۰۵ دلار هر تن سی اف آر شنیده شد. در بازار داخلی ژاپن هم قیمت خرید قراضه در ثبات ماند.
 
بیلت
آرتین پولاد:  هفته گذشته بیلت صادراتی سی آی اس از ۴۹۰ تا ۴۹۵ دلار به ۴۸۵ دلار هر تن فوب دریای سیاه کاهش یافت. البته اغلب کارخانه ها در ۴۹۰ دلار هر تن فوب پیشنهاد می دادند و به بهبود بازار امیدوار بودند.
بیلت در بازار داخلی چین ۶ دلار رشد داشته ۵۰۸.۵ دلار هر تن درب انبار شد ولی تا پایان هفته همین مقدار افت قیمت داشته ۵۰۲.۵ دلار شد. 
در ترکیه بیلت سی آی اس ۵۰۰ تا ۵۰۵ دلار هر تن سی اف آر بود و ۵ دلار افت داشت ولی خریداران ترک کمتر از ۴۹۰ دلار درخواست خرید داده اند. بیلت بازار داخلی ۴۹۲ دلار هر تن درب کارخانه بود.
در خاور دور هم بیلت وارداتی ۵۱۰ تا ۵۱۵ دلار هر تن سی اف آر بود که در ثبات ماند. تقاضا بود ولی خریدی صورت نگرفت. بیلت ایران خریدار داشت و در ۵۱۰ دلار هر تن سی اف آر معامله شده است.
بیلت در بازار ایران
آرتین پولاد: قیمت شمش در هفته گذشته با فراز و نشیب روبرو شد. میانگین قیمت سایز ۱۵۰ میلیمتر روز شنبه ۱۸۸۰ تومان بود و سایز ۱۲۵ میلیمتر ۱۸۵۰ تومان بود.  از روز یکشنبه به علت عرضه محدود شمش، قیمت بالا رفت و به بالای ۱۹۳۰ تومان برای سایز ۱۵۰ میلیمتر رسید. این روند روز دوشنبه ادامه یافت تا جائی که فروشنده ها هر قیمتی بین ۱۹۵۰ تا ۱۹۸۰ تومان اعلام میکردند. ولی با مقاومت تقاضا قیمت پائین آمد تا روز چهارشنبه که به قیمت اول هفته بازگشت. به علت محدودیت تقاضا در بازار مقاطع، عرضه شمش روزانه شده است این وضعیت نشان دهنده شکنندگی بازار فولاد است.
آن روزی که تقاضای مقاطع پائین می آید تولید شمش هم کم میشود. با کاهش عرضه شمش قیمت مقاطع بالا میرود، با بالا رفتن قیمت مقاطع و هجوم تولیدکنندگان مقاطع برای خرید شمش، قیمت بیلت بالا میرود، با عرضه شمش قیمت مقاطع پائین می آید و به دنبال آن قیمت شمش و تولید آن. این سیکل قبلاً وجود نداشت. در بعضی موارد در طول ۶ ماه دیده میشد ولی از دو ماه قبل سیکل بازار به این شکل شده است .
اتفاق دیگری که افتاده است پس از مصوبه ایجاد رابطه قیمت میله گرد با شمش فولاد خوزستان است. همه در انتظار هستند تا ببینند آیا این مصوبه اجرا میشود یا نه ؟ آهن اسفنجی و قراضه تفاوت قیمت جدی نداشته اند و کاهش آنها معادل آن درصدی که پیش بینی میشد نبوده است. کارخانه های تولیدکننده آهن اسفنجی فعلاً با حداکثر ظرفیت مشغول هستند معمولاً دو تا سه ماه طول میکشد تا بازار نقش خود را روی مواد اولیه بگذارد. طبیعت این کالا ها در همه جای دنیا به همین صورت است ولی مگر تا چه زمانی بازار مقاطع می تواند به این نوسانات ادامه دهد ؟! هر چه زمان میگذرد دامنه زمانی نوسان قیمت کوتاه تر میشود. برای آنها که از منظر اقتصادی به منحنی ها نگاه می کنند مفهوم قضیه کوچک تر شدن بازار است. مازاد عرضه گندله که در سال آینده بیش از ۳۰ میلیون تن برآورد می شود مازاد آهن اسفنجی بیش از ۱۰ میلیون تن، و بودجه عمرانی در حد صفر، تولیدکنندگان فولاد باید در جستجوی راهی باشند تا مازاد را مصرف کنند.
 
 
مقاطع
آرتین پولاد: در هفته ای که گذشت میلگرد صادراتی چین ۹ دلار افت داشته ۵۲۶ دلار هر تن فوب شد. پیشنهاد ها بین ۵۱۵ تا ۵۳۰ دلار هم بود. ولی در بازار داخلی اوایل هفته قیمت تا ۳ دلار رشد داشت و تا پایان هفته در بورس شانگهای تا ۱۱ دلار ارزان تر شد.
در بازار داخلی ترکیه میلگرد نوساناتی داشت و نهایتا ۵۲۶ تا ۵۳۲ دلار هر تن درب کارخانه بود. تقاضا کم بود و خریدارها محتاط تر شده بودند.
میلگرد صادراتی ترکیه ۵۱۰ تا ۵۱۵ دلار هر تن فوب شنیده شد و اروپایی ها خریدهایی داشتند.  البته پیشنهاد اغلب عرضه کننده ها ۵۲۰ تا ۵۲۵ دلار هر تن فوب بود.
دو هفته اخیر میلگرد سی آی اس تا ۱۰ دلار افت داشته ۵۲۵ دلار هر تن سی اف آر در لبنان شنیده شده است.
میلگرد در بازار داخلی امریکا ۵۶۰ دلار هر شورت تن و ثابت ماند. در شمال اروپا هم ۵۵۶ یورو هر تن درب کارخانه بود که ۱۵ یورو هر تن رشد قیمت داشته است.
مقاطع در بازار ایران
آرتین پولاد:قیمت میله گرد محصول ذوب آهن سایز ۱۴ تا ۲۵ میلیمتر بطور میانگین روز شنبه ۲۳۸۵۶ ریال بود در حالیکه همه در انتظار روشن شدن معامله بورس بودند، سبد میله گرد در حجم ۵۵۰۰ تن در قیمت پایه ۲۱۵۰۰ ریال ( ۲۳۴۳۵ ریال تمام شده ) معامله شد. استارت بازار روز یکشنبه خورد که میانگین قیمت به ۲۳۹۴۴ ریال رسید ولی از دوشنبه قیمت تنزل کرد و در نهایت روز چهارشنبه به ۲۲۷۹۴ ریال تمام شده برگشت. در واقع کالای ساخته شده در روز شنبه در بورس نسبت به نرخ بازار ۶۴۱ ریال گران تر است . میله گرد روهینا در دزفول قطر ۱۴ تا ۲۵ میلیمتر روز شنبه ۲۱۸۰۰ ریال قیمت داشت روز یکشنبه قیمت به ۲۲۰۰۰ ریال رسید و تا چهارشنبه همین قیمت اعلام میشد. در حالیکه تخفیف هائی هم ممکن بود. میانگین قیمت تیرآهن ذوب آهن اصفهان سایزهای ۱۴ تا ۱۸ روز شنبه ۲۷۴۰۰ ریال بود که تا آخر هفته به ۲۷۳۵۰ ریال رسید در واقع تغییر جدی نداشت معاملاتی که ذوب آهن در بورس انجام داد که سبد میله گرد و تیراهن بود هر چند که به صحن بازار مربوط نبود ولی از منظر اجرای مصوبات وزارت صنعت و معدن و تجارت قابل توجه است، اتفاقی که افتاده این است که بازار کاملاً به دو بخش تقسیم شده تولید کننده های بزرگ و کوچک. امروز ساز بازار دست تولیدکننده های کوچک است چون مصرف پایین است و مثل سال گذشته ذوب آهن هدایت بازار را به عهده ندارد. در سال گذشته تولیدکننده های فولاد در زمین استادیوم آزادی بازی میکردند امروز یک سالن در بسته است و مسابقات گل کوچک. اگر به آمار معاملات داخلی نگاه کنیم این شرایط خطرناک است چون نشان از کوچک شدن اقتصاد کشور است ولی در بخش صادرات خوشبختانه این طور نیست و روند صعودی است . ادامه این وضعیت به نفع همه است. مطلبی که بسیاری از دوستان به آن توجه ندارند بازار غیر رسمی است، نوسانات اخیر باعث بزرگ شدن معاملات غیر رسمی شده است. در سال آینده با نظارت دقیقی که سازمان امور مالیاتی روی حساب ها دارد بسیاری از دست اندرکاران تجارت فولاد که امروز فعالند ممکن است دچار مشکل بشوند در نتیجه بازار فولاد کوچک تر خواهد شد.
 
ورق
آرتین پولاد:  هفته گذشته قیمت ورق گرم صادراتی چین بالا رفت ولی فعالیت زیادی نداشت. ورق گرم صادراتی ۵۶۵ تا ۵۷۰ دلار هر تن فوب  شد.
متوسط قیمت ورق گرم صادراتی سی آی اس ۵۴۰ تا ۵۵۵ دلار هر تن فوب ثبت شد در حالی که پیش از آن ۵۶۰ تا ۵۷۰ دلار بود. افزایش تخفیف ها حجم خرید ها را نیز بالا برد.
در بازار داخلی ترکیه ورق گرم تولید دسامبر ۵۸۰ تا ۵۹۰ دلار هر تن درب کارخانه پیشنهاد شده است که ۵ تا ۱۰ دلار افت قیمت هفتگی داشته است. برخی در ۵۷۵ دلار هر تن درب کارخانه هم معامله داشته اند. قیمت صادراتی ورق گرم ترکیه هم ۵۸۰ دلار هر تن فوب شده و جدیدترین معامله در ۵۷۰ دلار هر تن فوب به اروپا فروخته شده است.
در بازار اروپا قیمت ورق گرم یک یورو افت داشته حدود ۵۴۰ یورو هر تن درب کارخانه بود. قیمت وارداتی در ۵۳۵ یورو هر تن سی آی اف در ثبات بود. در بازار داخلی امریکا ورق گرم در ۶۱۴ دلار هر شورت تن در ثبات بود.
ورق در بازار ایران
آرتین پولاد: قیمت ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر روز شنبه ۲۹۲۰ تومان تمام شده در انزلی بود ولی روز دوشنبه به ۳۰۰۰ تومان رسید از روز چهارشنبه بازار آرام شد و قیمت به ۲۹۸۰ تومان افت کرد.
علت اصلی افزایش قیمت، بالا رفتن قیمت این کالا در بورس فلزات بود. آخرین معامله در بورس در تاریخ ۲۴/۰۷/۹۶ در قیمت پایه ۲۴۷۸۲ ریال بود ولی در اول آبان ماه قیمت این کالا به ۲۵۸۹۶ ریال پایه ( ۲۸۲۲۶ ریال تمام شده ) رسید حجم تقاضا ۱۱۶ هزار تن بود ولی مبارکه ۳۹۶۰۰ تن معامله کرد . علت دیگر افزایش قیمت ثبات یا بهبود قیمت در بازار خارجی بود پیش بینی میشد فروش نوامبر حداقل ۲۰ دلار ارزانتر از اکتبر باشد ولی این اتفاق نیفتاد.
میانگین قیمت ورق گرم ضخامت ۲.۵ تا ۱۵ میلیمتر روز شنبه ۲۵۳۸۵ ریال بود. فروش مبارکه در بورس روز دوشنبه به بازار هیجان وارد کرد و میانگین را هر کیلو ۲۰۰ ریال بالا برد ولی از روز سه شنبه قیمت ها افت کرد که تا آخر هفته به ۲۵۱۷۶ ریال رسید بالا رفتن قیمت ورق گرم ضخامت زیر ۶ میلیمتر با تنزل قیمت ضخامت های بالای ۶ میلیمتر به نوعی جبران شد.
قیمت ورق های با ضخامت ۱۵ میلیمتر کاویان تقریباً ثابت بود ولی میانگین قیمت ورق اکسین از ۲۳۵۸۳ ریال به ۲۳۳۸۹ ریال افت کرد. اکثر دست اندرکاران  از بازار اکسین نا امید شده اند ، به دلیل رکود اقتصادی مصرف این کالا پائین آمده عرضه آن همچنان ادامه دارد قیمت تمام شده بر اساس اسلب ۱۹۵۰۰ ریال هر کیلو بیشتر از ۲۴۰۰ تومان تمام شده میشود در حالیکه عرضه های بازار  در قیمت بسیار پایین تر از قیمت تمام شده  است به نظر نمی رسد  به زودی بازار این کالا تغییر کند چون موجودی انبارها بالاست.
ورق سرد بازار آرامی داشت هر چند میانگین قیمت از ۳۱۷۴۵ ریال به ۳۲۳۶۵ ریال رسید که ناشی از بهبود قیمت کالاهای وارداتی برای بعضی سایزها بود .
قیمت ورق گالوانیزه روند صعودی داشت بعضی کالاها با محدودیت عرضه روبرو هستند که همین امر باعث شد تا قیمت متوسط  از ۳۶۵۰۰ ریال به ۳۶۸۹۷ ریال افزایش یابد.

 
 
بازار ایران: م. چیت ساز

منبع: فولاد ایران